SZENNYVÍZBERUHÁZÁS KEZDŐDIK DIÓSBERÉNYBEN

November 3-án megtörtént a munkaterület átadása annak a projektnek, amire ügyfelünk, Diósberény Község Önkormányzata 155 millió Ft támogatást nyert el a Diósberény Község fenntartható szennyvízkezelése című pályázatával, amit a Vidékfejlesztési Program Egyedi szennyvízkezelés című pályázati felhívására nyújtottunk be. Ezen alkalomból közmeghallgatást is tartott az Önkormányzat, amin Ujvári Zita kolléganőnk is részt vett, aki a projektet társaságunk, az Euten Consulting Kft. részéről menedzseli.

Diósberény 300 fő alatti kistelepülés, ahol jellemzően csak az utcák egyik fele lakott, ott is több esetben foghíjasak a telkek, így nem lehetett volna költséghatékonyan kivitelezni és üzembiztosan működtetni egy vezetékes szennyvíz csatorna hálózattal és önálló szennyvíz tisztító teleppel rendelkező infrastruktúrát. A térség földrajzi viszonyai miatt azt a megoldási lehetőséget is el kellett vetnünk, hogy egy másik, szennyvíztisztító teleppel rendelkező településre vezessük át az itt összegyűjtött szennyvizet.

Az Önkormányzattal való több éves közös gondolkodás és egy megfelelő pályázati kiírás teremtette meg a lehetőségét annak, hogy egy olyan korszerű megoldást találjunk a település régóta fennálló környezeti problémájára, ami költséghatékonyan és kevés beavatkozást igénylő módon üzemeltethető. Ez nem más, mint az egyedi szennyvíztisztító kisberendezések telepítése.

A támogatás elnyerését követően közbeszerzési eljárást folytattunk le a kivitelező kiválasztása érdekében, melyet követően a kivitelezési szerződés 2020. októberében került megkötésre.

A beruházás keretében 91 db ingatlanon kerül telepítésre egyedi szennyvíztisztító kisberendezés. Ezen kívül 1 db zsírfogó is telepítésre kerül a Diósberényi Óvoda főzőkonyhájához kapcsolódóan. Szintén a projekt keretében kiépítésre kerülnek a kisberendezésekhez kapcsolódó szikkasztó mezők is, valamint 3 db monitoring kút a felszín alatti vizek minőségének ellenőrzésére.

A telepítésre kerülő egyedi szennyvíztisztító kisberendezések előnye, hogy azokból a baktériumok segítségével megtisztított szennyvíz nem kerül élővízbe vezetésre, hanem helyben, szikkasztással lesz hasznosítva. Emellett a szennyvíz iszap a berendezésben teljesen besűrűsödik, lebomlik, ami évi egy alkalommal, földszerű komposztként eltávolítható.

Köszönjük a bizalmat! Gratulálunk az elnyert támogatáshoz és eredményes projekt megvalósítást kívánunk!

 

Ha Ön is szeretne hasonló beruházást megvalósítani az Ön általa vezetett településen, akkor kérjük jelezze ezt az alábbi elérhetőségeinken:

 

Szente Ferenc
ügyvezető, pályázati szakértő
Euten Consulting Pályázati Tanácsadó Kft.
Tel: 06205774505
Email: